U bent na een ongeluk gewond geraakt. Hierdoor loopt u verschillende vormen van letselschade op: lichamelijke, emotionele en materiële schade. In dit artikel gaan we dieper op alle vormen van letselschade in. Ook komt u te weten hoe u deze vormen van letselschade kunt claimen.

Lichamelijke schade

Letselschade draait altijd om schade waarbij u gewond bent geraakt door een ongeluk. Stel dat u bijvoorbeeld uw been heeft gebroken door een aanrijding. U moet daardoor een tijd met uw been in het gips zitten en daarna meerdere keren naar de fysiotherapeut. Hierdoor kunt u met verschillende schadeposten te maken krijgen zoals:

  • medische kosten waaronder de kosten voor uw eigen risico en de kosten voor de fysiotherapeut als die buiten uw zorgbundel vallen.
  • gemiste inkomsten wanneer u uw beroep tijdelijk niet kunt uitoefenen, omdat u bijvoorbeeld beveiliger bent, en maar 70% van uw salaris krijgt doorbetaald. Onder deze schadepost vallen ook de eventuele toeslaguren, overuren en bonussen die u misloopt.
  • kosten zonder nut wanneer u tijdelijk geen gebruik kunt maken van bijvoorbeeld uw fitnessabonnement of niet naar het concert kunt gaan waar u kaartjes voor heeft gekocht.

Deze schadeposten vallen overigens allemaal onder uw materiële schade, waar we later in dit artikel nog wat dieper op ingaan.

Emotionele schade

Wanneer u gewond raakt bij een ongeluk, krijgt u ook met emotionele schade te maken. We noemen dit ook wel de immateriële schade. Deze schade is onzichtbaar voor de buitenwereld. Het gaat hier om uw pijn, verdriet en tijdelijk verminderde levenslust. U:

  • lijdt pijn door uw lichamelijke klachten en tijdens de herstelperiode
  • kunt zich verdrietig voelen, omdat u bijvoorbeeld angstig bent geworden in het verkeer
  • ervaart een tijdelijk verminderde levenslust, omdat u door uw verwondingen bijvoorbeeld niet kunt tennissen of in het weekend op stap kunt gaan tot u weer bent genezen

Een ongeluk en de gevolgen daarvan kunnen een grote negatieve invloed hebben op uw dagelijkse leven. Daarom heeft u ook recht op een vergoeding voor uw emotionele schade. Onder deze schade valt één schadepost: het smartengeld. Het smartengeld kan geen kosten terugbetalen, maar is wel een belangrijke manier om uw onzichtbare schade te erkennen. Deze vorm van erkenning is een grote steun tijdens uw verwerkingsproces.

Materiële schade

Wanneer u een ongeluk overkomt, krijgt u vrijwel altijd direct met materiële schade te maken: de schade aan uw persoonlijke eigendommen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan uw auto, kleding, sieraden, bril, tas, laptop of mobiele telefoon. Dit is een van de vele schadeposten die onder de materiële schade valt.

Alle schadeposten die onder de materiële schade vallen, zijn in geld uit te drukken. U kunt hier bijvoorbeeld bonnetjes voor aandragen of er zijn speciale richtlijnen van De Letselschade Raad die u kunt gebruiken bij het berekenen van de schadevergoeding. Deze richtlijnen zijn er onder andere voor:

  • studievertraging, wanneer u bijvoorbeeld door uw klachten veel lessen en examens heeft moeten missen.
  • huishoudelijke hulp, omdat uw schouder bijvoorbeeld uit de kom is geschoten door het ongeluk waardoor u tijdelijk niet kunt stofzuigen of de boodschappen kunt doen.
  • een verlies aan zelfwerkzaamheid, als u door blijvend letsel niet meer uw eigen woning en tuin kunt onderhouden.

U krijgt de huishoudelijke hulp en het verlies aan zelfwerkzaamheid ook vergoed als u geen professionele hulp inschakelt, maar hulp krijgt aangeboden van uw familie, vrienden of de buren. 

Hoe kunt u alle vormen van letselschade claimen?

In de schadevergoeding die u van de verzekeraar van de tegenpartij krijgt uitgekeerd, komen alle vormen van schade en schadeposten samen. U moet alle schadeposten wel zelf benoemen, bewijzen en berekenen om deze te kunnen claimen. Veel slachtoffers weten alleen niet waar ze allemaal recht op hebben, waardoor ze niet al hun schade vergoed krijgen.

U kunt ook een ervaren letselschadejurist inschakelen die de schadevergoeding voor u claimt. Zo weet u zeker dat al uw schadeposten in de berekening worden meegenomen. Het scheelt u bovendien een heleboel tijd, energie en frustratie. Let er wel op dat u een letselschadekantoor inschakelt dat u kosteloos kan bijstaan zoals letselschadebureau JBL&G. De buitengerechtelijke kosten van een jurist van dit kantoor moeten namelijk ook worden vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen