Creatine is een natuurlijke stof die voorkomt in het lichaam en in veel voedingsmiddelen, zoals rood vlees en vis. Het is uitgebreid bestudeerd vanwege zijn gezondheidsvoordelen en zijn vermogen om de prestaties tijdens het sporten te verbeteren. In deze uitgebreide gids bespreken we wat creatine is, hoe het werkt, de mogelijke voordelen en bijwerkingen, en hoe je het veilig en effectief kunt gebruiken.

Wat is creatine?

Creatine is een organische verbinding die van nature voorkomt in het lichaam en in bepaalde voedingsmiddelen. Het wordt geproduceerd uit aminozuren in de lever, nieren en alvleesklier. Creatine wordt door cellen in het hele lichaam gebruikt voor de productie en opslag van energie. Het speelt een vitale rol bij spiersamentrekkingen en helpt bij de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), dat gebruikt wordt als brandstof voor cellulaire activiteiten zoals spiersamentrekkingen.

Hoe werkt Creatine?

Creatine werkt door de voorraad fosfocreatine in je cellen te vergroten. Fosfocreatine fungeert als een opslagvorm van energie die je cellen kunnen gebruiken als de ATP-niveaus laag zijn of uitgeput raken tijdens lichamelijke activiteit of langere perioden zonder voedselinname. Wanneer creatine als supplement wordt ingenomen, verhoogt het de fosfocreatinespiegel in je cellen, zodat ze meer energie tot hun beschikking hebben wanneer dat nodig is.

Voordelen van het gebruik van creatine

Het meest voorkomende voordeel van het innemen van creatinesupplementen is een verbetering van de prestaties tijdens zware oefeningen of activiteiten die langer dan 40 seconden duren, zoals sprinten of gewichtheffen. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van creatine de spierkracht en -kracht kan vergroten, het uithoudingsvermogen tijdens de training kan verbeteren, de hersteltijd tussen sets van weerstandstraining (zoals gewichtheffen) kan verkorten, vermoeidheid tijdens intensieve trainingssessies kan verminderen, de aërobe capaciteit (VO2 max) kan verbeteren, kan bijdragen aan een optimale hydratatie tijdens de training, de cognitieve functie kan verbeteren (vooral het kortetermijngeheugen), de spiergroei kan bevorderen en sneller massa kan winnen dan bij gewone training alleen, het risico op blessures kan verminderen door een betere vorm als gevolg van een grotere spieroutput, en het begin van spierfalen als gevolg van de opbouw van melkzuur kan vertragen door een grotere beschikbaarheid van ATP.

Creatine is een populair voedingssupplement dat wetenschappelijk is onderzocht op zijn rol bij spiergroei en prestatieverbetering. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het ook een onverwacht ander voordeel kan hebben, namelijk cortisol verlagen. Cortisol is een hormoon dat een sleutelrol speelt in de reactie van het lichaam op stress, en hoge cortisolspiegels kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat een supplement met creatine na verloop van tijd kan leiden tot verlaging van het cortisolgehalte en kan helpen om door stress veroorzaakte vermoeidheid te verlichten. Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren de huidige bevindingen dat creatine een nuttig hulpmiddel kan zijn voor sporters die manieren zoeken om hun lichaam te ondersteunen en hun fitnessroutines te verbeteren.

Bijwerkingen van het gebruik van Creatine

Hoewel er geen belangrijke bijwerkingen zijn gemeld in verband met het gebruik van creatinesupplementen, zijn er enkele mogelijke lichte bijwerkingen die kunnen optreden, afhankelijk van de individuele gevoeligheid voor het supplement of onjuiste doseringsprotocollen. Deze kunnen bestaan uit maagklachten/opgeblazen gevoel als gevolg van verhoogde waterretentie door osmotische drukverschillen tussen de binnenste celwanden, tijdelijke gewichtstoename door verhoogde glycogeenvoorraden, spierkrampen als gevolg van een verstoord elektrolytenevenwicht (zoals natrium), uitdroging als gevolg van te hoge doses over een korte periode, nierbeschadiging als gedurende langere tijd grote doses worden ingenomen, enz. Deze mogelijke bijwerkingen zijn echter zeer zeldzaam als de juiste doseringsprotocollen worden gevolgd.

 Hoe Creatine veilig en effectief in te nemen

Om creatine veilig en effectief in te nemen moet je uitzoeken welk type het beste bij je past; er zijn drie vormen: monohydraatpoeder (de meest populaire vorm), ethylester capsules/pillen en vloeibare creatine. Elk type heeft verschillende absorptiesnelheden, dus de keuze hangt af van de individuele behoeften van de gebruiker. Je moet ook de juiste dosering bepalen op basis van levensstijlfactoren zoals dieet, activiteitenniveau enz. De algemene aanbevolen dagelijkse dosis voor volwassenen die hun fysieke prestaties willen verbeteren door creatine toe te voegen, ligt tussen de 2-5 gram per dag. Sommige mensen kunnen afhankelijk van hun doelen een grotere dosis nodig hebben, maar in het algemeen zal alles hoger dan 5 gram niet noodzakelijkerwijs extra voordelen opleveren.

Een andere belangrijke factor bij het overwegen van de veiligheid bij het innemen van creatinesupplementen is de timing; als je het bijvoorbeeld vóór of na de training inneemt, kan dat de absorptiesnelheid anders beïnvloeden, afhankelijk van de vorm die je neemt. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de hoeveelheid die je neemt, maar ook hoe vaak – het splitsen in twee gelijkmatige doses verspreid over de dag lijkt betere resultaten op te leveren dan één enkele dosis per dag vanwege dezelfde redenen voor de absorptiesnelheid die eerder zijn genoemd. Zorg er tenslotte voor dat je veel water drinkt terwijl je elke vorm van aanvullende creatine neemt, omdat dit uitdroging helpt voorkomen als gevolg van verhoogde celwaterretentie door osmotische drukverschillen binnen je celwanden veroorzaakt door een instroom van exogene creatines die snel binnenkomt via verteringsprocessen enz.

Conclusie

Kortom, creatinesupplementen worden steeds populairder onder atleten die manieren zoeken om hun prestaties te verbeteren zonder uitsluitend te vertrouwen op farmaceutische geneesmiddelen of andere controversiële stoffen die verboden zijn door grote organisaties als USADA enz. Na het lezen van deze uitgebreide gids weet je nu hopelijk meer over wat creatine precies is en hoe het werkt; enkele mogelijke voordelen en risico’s van het gebruik ervan; en vooral hoe je het veilig en effectief kunt gebruiken op basis van je individuele levensstijlfactoren zoals dieet en activiteitsniveau enz. Onthoud wel dat het altijd aan te raden is om eerst met een arts te praten voordat je met een supplementenprogramma begint, om maximale veiligheid en effectiviteit te garanderen terwijl je

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen