Ondernemen heeft een romantisch imago, maar gaat veelal over het managen van onzekerheden op weg naar een stip aan de horizon. Je hebt een idee, je maakt een plan en je gaat van start. En dan kan het hard gaan! Of niet. Ga je je doelstellingen halen, of moet je een pivot maken om de perfecte product-markt combinatie te vinden? Vele factoren spelen en rol maar de meeste kan je niet direct beïnvloeden. Hoe zorg je nou toch dat jouw idee de grootste kans van slagen heeft en je over een paar jaar een succesvol ondernemer bent?

Wees flexibel

Eén van de belangrijkste karaktereigenschappen die je als startend ondernemer nodig zal hebben is flexibiliteit. Hoogstwaarschijnlijk zal je jouw product of dienst regelmatig aan moeten passen om aan de marktvraag te (blijven) voldoen. Houd niet star vast aan jouw eigen ideeën, maar luister naar je klanten en houd een oog op de ontwikkelingen in de markt. De natuur heeft in de loop der tijd bewezen dat de soorten die zich het meeste kunnen aanpassen het langste blijven bestaan. 

Houd jouw bedrijf flexibel

Flexibel zijn heeft niet alleen betrekking op jouw karakter, maar ook op de bedrijfsvoering. Juist vanwege alle onzekerheden is het belangrijk dat je jouw bedrijf snel bij kan sturen, of op- of af kan schalen. Zo kan je maximaal inspelen op de markt, zonder vast te lopen door een trage of dure infrastructuur. Zo kan je starten met freelancemedewerkers in plaats van vaste medewerkers. Of werkplekken huren in een coworking, in plaats van het kopen van een bedrijfsruimte of een lange termijn huurcontract. Ook op kleinere schaal geldt dit. Zo kan je een koffie abonnement met machine nemen, in plaats van een apparaat kopen of leasen. Met zo´n abonnement kan je eenvoudig een ander apparaat verzoeken als jouw team groter of kleiner wordt. Zo zijn er vele oplossingen om enerzijds de kosten van jouw onderneming zo beperkt mogelijk te houden en anderzijds de structuur van jouw bedrijf snel aan te kunnen passen. 

Sparren

Je bent niet de eerste startende ondernemer en zeker niet de laatste. Waarom zou je het wiel opnieuw gaan uitvinden als er vele mensen zijn die door schade en schande wijs zijn geworden? Vraag rond, kijk in je eigen netwerk, of benader een ondernemer die je bewondert en ga een gesprek aan. Ook bij de Kamer van Koophandel hebben ze hier faciliteiten voor. Veel mensen die met hard werken succesvol zijn geworden, vinden het leuk om te sparren met een enthousiaste jonge ondernemer. Maak dankbaar gebruik van dit soort gouden ervaring en voorkom zo de belangrijkste valkuilen op weg naar succes. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen